Zainteresowania naukowe:
- zróżnicowanie ilościowe i taksonomiczne nanomykoplanktonu w wodach limnicznych o różnej trofii;
- zależności zachodzące pomiędzy nanomykoplanktonem a fitoplanktonem i bakterioplanktonem w wodach limnicznych o różnej trofii;
- Interakcje grzybów wodnych z formami specjacyjnymi metali ciężkich w różnych typach wód powierzchniowych o zróżnicowanym zanieczyszczeniu;
- zastosowanie metod biologii molekularnej: PCR ITS - RFLP oraz sekwencjonowania DNA metodą Sangera w taksonomii nanomykoplanktonu.
Dodatkowe funkcje:
- Członek Kierunkowego Zespołu Dydaktycznego (Biologia)
- Członek Rady naukowej Instytutu Biologii oraz Rady Naukowej Wydziału Biologiczno-Chemicznego, UwB
- Wydziałowy Pełnomocnik Dziekana ds. własności intelektualnej (2015-2016)
- Koordynator Podlaskiego Festiwalu Nauki i Sztuki w Instytucie Biologii (2014-2016)
- Członek Polskiego Towarzystwa Hydrobiologicznego
- Sekretarz Białostockiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Hydrobiologicznego
Dydaktyka
Mikrobiologia wód, Mykologia wód, Ekologia drobnoustrojów, Diagnostyka glebowa, Metody analityczne w mikrobiologii i biotechnologii, Analiza substancji śladowych, Metody analizy prób środowiskowych, Fizykochemiczne metody analizy prób środowiskowych, Podstawy matematyki i statystyki, Woda – środowisko życia, Biochemia, Klimat Polski i jego zmiany, Meteorologia i klimatologia, Hydrometeorologia, Ekologia wód, Gleboznawstwo
Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.