Ilościowe kryteria oceny osiągnięć studentów

Ilościowe kryteria oceny osiągnięć studentów

weryfikowanych za pomocą pisemnych egzaminów i prac zaliczeniowych

obowiązujących na Wydziale Biologii

 

1. Na Wydziale Biologii Uniwersytetu w Białymstoku egzaminy pisemne i prace zaliczeniowe będą formułowane tak, aby umożliwić weryfikację osiągnięć studentów za pomocą punktów przyznawanych za poszczególne zadania.

 

2. Na Wydziale Biologii przyjmuje się następujące kryteria pisemnych egzaminów i prac zaliczeniowych.

 Ocena*

 Wartość liczbowa   oceny

 Oznaczenie   literowe

Suma zdobytych punktów niezbędna do uzyskania
oceny w %

 Bardzo dobry

 5,0

 A

co najmniej 91%

 Dobry plus

 4,5

 B

co najmniej 81%

 Dobry

 4,0

 C

co najmniej 71%

 Dostateczny plus

 3,5

D

co najmniej 61%

 Dostateczny

 3,0

E

co najmniej 51%

 Niedostateczny

 2,0

F

poniżej 51%

*Ocena zgodna z Regulaminem Studiów obowiązującym na UwB. 

3. Prowadzący w uzasadnionych przypadkach może obniżyć o 2% progi wymaganej do uzyskania danej oceny 

4. Powyższe kryteria oceny pisemnych egzaminów i prac zaliczeniowych podawane są do wiadomości studentów na pierwszych zajęciach z danego przedmiotu, a stosowane zasady są zgodne z ogólnymi wymaganiami określonymi w § 23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.

 

 

©2022 Wszystkie prawa zastrzeżone.


loga_fundusze_ue__flaga_polski.jpg

Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.