Marek Bartoszewicz

img-2989.jpg
email: mbartosz@uwb.edu.pl
tel.: (85) 738-83-84
pokój: 3063
godziny konsultacji: piątki 10.30-12.00


Dodatkowe informacje:
  • prodziekan ds. rozwoju Wydziału Biologii UwB
  • vice-przewodniczący Białostockiego Komitetu Okręgowego Olimpiady Biologicznej
  • administrator strony internetowej Wydziału Biologii
  • członek Rady Wydziału Biologii
  • członek Towarzystwa Zapobiegania Tonięciom i Ratowania Tonących
  • członek Zespołu ds. Promocji Wydziału Biologii
  • przewodniczący Kierunkowego Zespołu Dydaktycznego dla kierunku Mikrobiologia

Działalność popularyzująca naukę i promująca Wydział Biologii:

Podcasty | Wykłady | Warsztaty maturalne


Techniki badawcze: 

  • różne odmiany techniki PCR (nested, semi-nested, real-time RT-PCR)
  • sekwencjonowanie DNA
  • elektroforeza kapilarna kwasów nukleinowych
  • elektroforeza w zmiennym pulsowo polu elektrycznym (PFGE)
  • genotypowanie techniką RAPD-PCR, RFLP, PCR-RFLP, porównanie profili plazmidowych
  • mikroskopia optyczna (klasyczna, kontrastowo-fazowa, kontrast Nomarskiego, fluorescencja)
  • klasyczna mikrobiologiczna analiza wody i żywności
  • klonowanie fragmentów DNA i transformacja
      

Zainteresowania badawcze:

  • mikrobiologia żywności (z uwzględnieniem znaczenia Bacillus cereus i gatunków pokrewnych)
  • taksonomia i systematyka oraz ewolucja Bacillus cereus sensu lato
  • analizy ekspresji genów warunkujących wirulencję metodą real-time RT-PCR
  • mikrobiologiczna dekompozycja mikroplastiku
     

Dydaktyka:

  • Podstawy mikrobiologii, Mikrobiologia, Mikrobiologia żywności i leków, Mikrobiologia kliniczna, Podstawy wirusologii, Wirusologia molekularna, Techniki molekularne, Bezpieczeństwo i higiena żywności, Basics of virology, Food Microbiology, Microbiology (Erasmus+).
     

Oferty współpracy:

  • analizy ekspresji genów techniką real-time RT-PCR u bakterii oraz w komórkach i tkankach eukariotycznych
  • mikrobiologiczna ocena jakości żywności oraz wody ze szczególnym uwzględnieniem tlenowych bakterii przetrwalnikujących
  • genotypowanie bakterii i grzybów mikroskopowych technikami molekularnymi opartymi o analizy DNA
  • identyfikacja mikroorganizmów metodami molekularnymi (m.in. poprzez sekwencjonowanie rybosomalnego DNA)

 Rozprawa doktorska:

  • Polimorfizm oraz cykl życiowy wybranych przedstawicieli Bacilus cereus sensu lato [2011]

 Granty:

  • Projekt badawczy NCN pt. "Bacillus cereus sensu lato - sześć odrębnych czy jeden polimorficzny gatunek bakterii?" (DEC-2011/03/B/NZ8/02835) w ramach konkursu OPUS-2 (zakończony w 2016 r.).
  • Projekt badawczy BMN-161 pt. "Polimorfizm genetyczny wybranych przedstawicieli Bacillus cereus sensu lato izolowanych z mleka". 
     

Publikacje
  • J. Kapelewska, U. Klekotka, A. Piotrowska-Niczyporuk, U. Czyżewska, M. Bartoszewicz, J. Karpińska, Abiotic and biotic degradation of polyethylene - physicochemical properties changes, [W]: Science and Industry. Challenges and Opportunities, ed. By pro dr hab Z. Hubicki, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2024, ISBN: 978-83-227-9805-8, pp. 187-190
  • U. Shaimerdenova, G. Kaiyrmanova, W. Lewandowska, M. Bartoszewicz, I. Swiecicka, A. Yernazarova, Biosurfactant and biopolymer producing microorganisms from West Kazakhstan oilfield, Scientific Reports 2024, 14:2294, DOI: 10.1038/s41598-024-52906-7 
  • Modern problems and solutions in environmental protection - 2021. Post-conference monograph, pod red. U. Czyżewskiej, M. Bartoszewicza, R. Sawczuk, Białystok 2021, Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, ISBN: 978-83-7431-692-7
  • M. Bartoszewicz, U. Czyżewska, Comparison of the antibiotic resistance between genetically diverse and toxigenic Bacillus cereus sensu lato from milk, pepper and natural habitats, Journal of Applied Microbiology, 2021, DOI: 10.1111/jam.14792
  • S. Maciak, D. Sawicka, A. Sadowska, S. Prokopiuk, S. Buczyńska, M. Bartoszewicz, G. Niklińska, M. Konarzewski, H. Car, Low basal metabolic rate as a risk factor for development of insulin resistance and type 2 diabetes, BJ Open Diabetes Research & Care, 2020, 8:e001281
  • U. Czyżewska, M. Bartoszewicz, M. Siemieniuk, A. Tylicki, Dr. Jekyll and Mr. Hyde: the dual nature of Malassezia pachydermatis, [W]: Post-conference monograph of Current Environmental "Modern problems and solutions in environmental protection", J. Karpińska, M. Bartoszewicz, R. Sawczuk (eds.), Białystok 2019, Wydawnictwo UwB, ISBN: 978-83-7431-615-6, str. 99-109
  • M. Bartoszewicz,U. Czyżewska,  M. Siemieniuk, S. Maciak, Ecotypes of Bacillus cereus sensu lato, [W]: Post-conference monograph of Current Environmental "Modern problems and solutions in environmental protection", J. Karpińska, M. Bartoszewicz, R. Sawczuk (eds.), Białystok 2019, Wydawnictwo UwB, ISBN: 978-83-7431-615-6, str. 115-125
  • M. Bartoszewicz,U. Czyżewska,  M. Siemieniuk, It's complicated: difficult relationships between microbial ecology and taxonomy, [W]: Post-conference monograph of Current Environmental "Modern problems and solutions in environmental protection", J. Karpińska, M. Bartoszewicz, R. Sawczuk (eds.), Białystok 2019, Wydawnictwo UwB, ISBN: 978-83-7431-615-6, str. 126-134
  • M. Siemieniuk, E. Grabowska, U. Czyżewska, M. Bartoszewicz, A. Tylicki, Polyenes in therapy of mycosis - characteristics and mechanisms of resistance, [W]: Post-conference monograph of Current Environmental "Modern problems and solutions in environmental protection", J. Karpińska, M. Bartoszewicz, R. Sawczuk (eds.), Białystok 2019, Wydawnictwo UwB, ISBN: 978-83-7431-615-6, str. 146-156
  • U. Czyżewska, J. Karkowska-Kuleta, M. Bartoszewicz, M. Siemieniuk, A. Zambrzycka, A. Tylicki, Differences in protein profiles between Malassezia pachydermatis strains obtained from healthy and infected dogs, Mycologia 2019, 111, 4, 624-631, DOI: 10.1080/00275514.2019.1630244
  • Czyżewska U., Bartoszewicz M., Siemieniuk M., Tylicki A., Genetic relationships and population structure of Malassezia pachydermatis strains isolated from dogs with otitis externa and healthy dogs. Mycologia 2018, 110: 666-676
  • Bartoszewicz M., Bacterial species - from theory to practice, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa 2018, 1, 3-7, DOI: 10.24131/3247.180101
  • Czyżewska U., Siemieniuk M., Bartoszewicz M., Tylicki A., Grzyby z rodzaju Malassezia jako oportuniści ludzi i zwierząt, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2018, 72: 359-375
  • Bartoszewicz M., Czyżewska U., Taksonomia, wirulencja i cykle życiowe Bacillus cereus sensu lato, Postępy Mikrobiologii, 2017, 56, 4, 440-450 
  • Czyżewska U., Bartoszewicz M., Siemieniuk M., Tylicki A., Zróżnicowanie biologiczne grzybów z rodzaju Malassezia a patogeneza zakażeń i wrażliwość szczepów na leki, [W]: Różnorodność biologiczna i środowiskowa - od komórki do ekosystemu. Interdyscyplinarne i aplikacyjne znaczenie badań biologicznych, pod red. G. Łaskiej, Białystok 2017, Polskie Towarzystwo Botaniczne, e-ISBN: 978-83-945205-6-4, p-ISBN: 978-83-945205-7-1, str. 148-159
  • Bartoszewicz M., Czyżewska U. Spores and vegetative cells of phenotypically and genotypically diverse Bacillus cereus sensu lato are common bacteria in fresh water of Northeastern Poland. Canadian Journal of Microbiology, 2017, 63, 939-950. 
  • Bartoszewicz M., Marjańska P.S. (2017) Milk-originated Bacillus cereus sensu lato strains harbouring Bacillus anthracis-like plasmids are genetically and phenotypically diverse. Food Microbiology 67: 23-30.
  • Czyżewska U., Siemieniuk M., Pyrkowska A., Nowakiewicz A., Bieganska M., Dabrowska I., Bartoszewicz M., Dobrzyń P., Tylicki A. - Comparison of lipid profiles of Malassezia pachydermatis strains isolated from dogs with otitis externa and without clinical symptoms of disease, Mycoses 2016, 59, 20-27, DOI: 10.1111/myc.12429
  • Kusaczuk M., Krętowski R., Bartoszewicz M., Cechowska-Pasko M. (2015) Phenylbutyrate - a pan-HDAC inhibitor - suppresses proliferation of glioblastoma LN-229 cell line. Tumor Biology DOI 10.1007/s13277-015-3781-8.
  • Kusaczuk M., Bartoszewicz M., Cechowska-Pasko M. (2015) Phenylbutric acid: Simple structure – multiple effects. Current Pharmacetical Design DOI: 10.2174/1381612821666150105160059
  • Bartoszewicz M., Kroteń M.A., Święcicka I. 2013. Germination and proliferation of emetic Bacillus cereus sensu lato strains in milk. Folia Microbiologica 58: 529-535.
  • Święcicka I., Bartoszewicz M., Kasulyte-Creasey D., Drewnowska J., Murawska E., Yernazarova A., Łukaszuk E., Mahillon J. 2013. Diversity of thermal ecotypes and potential pathotypes of Bacillus thuringiensis soil isolates. FEMS Microbiology Ecology 85: 262-272.
  • Kroteń M.A., Bartoszewicz M., Święcicka I. 2010. Cereulide and valinomycin, two important natural dodecadepsipeptides with ionophoretic activities. Polish Journal of Microbiology 59: 3-10.
  • Bartoszewicz M., Bideshi D.K., Kraszewska A., Modzelewska E., Święcicka I. 2009. Natural isolates of Bacillus thuringiensis display genetic and psychrotrophic properties characteristic of Bacillus weihenstephanensis. Journal of Applied Microbiology 106: 1967-1975.
  • Bartoszewicz M., Hansen B. M., Święcicka I. 2008. The members of the Bacillus cereus group are commonly present contaminants of fresh and heat-treated milk.. Food Microbiology 25: 588-596.
  • Bartoszewicz M., Święcicka I., Buczek J. 2006. Cereulidyna i entorotoksyny Bacillus cereus sensu lato. Medycyna Weterynaryjna 62: 28-31.
  • Bartoszewicz M. 2006 Internet w edukacji biologicznej. Biologia w szkole 296: 21-24.

loga_fundusze_ue__flaga_polski.jpg

Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.