Tytuł projektu: Opracowanie prototypu preparatu regulującego masę ciała u myszy laboratoryjnych zróżnicowanych pod kątem tempa metabolizmu.
Lider projektu: dr n. farm. Emilia Sokołowska z Zakładu Farmakologii Klinicznej UMB
Główny wykonawca ze strony UwB: dr Sebastian Maciak z Katedry Ekologii Ewolucyjnej i Fizjologicznej UwB
Przedmiotem projektu jest stworzenie prototypu produktu, który łączy D-tagatozę (cukier o niskim indeksie glikemicznym) oraz pikolinian chromu (związek mineralny wspomagający metabolizm glukozy) w celu opracowania innowacyjnego rozwiązania, które może mieć zastosowanie w produktach zdrowotnych, np. w suplementach diety lub żywności funkcjonalnej.
Testowany związek powinien wykazywać unikalny mechanizm działania umożliwiający synergistyczne stosowanie z obecnie dostępnymi terapiami, nie powodując przy tym przyrostu masy ciała, hipoglikemii lub innych trudnych do kontrolowania efektów ubocznych. Co więcej, badany produkt będzie aktywował systemy naprawcze i wzmacniał funkcję komórek β trzustki (odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny), zmniejszając przy tym ryzyko wystąpienia incydentów układu sercowo-naczyniowego. Część eksperymentalna projektu w całości będzie odbywać się na naszym Wydziale.
Do badań użyjemy natomiast modelu zwierzęcego zróżnicowanego pod kątem tempa metabolizmu podstawowego BMR, pochodzącego z hodowli selekcyjnej, prowadzonej od wielu lat przez pracowników Katedry Ekologii Ewolucyjnej i Fizjologicznej.
Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.