Międzynarodowa Konferencja Naukowa na Wydziale Biologii UwB

28.05.2025
fot. Piotr Duniewski / UwB
Na Wydziale Biologii Uniwersytetu w Białymstoku rozpoczęła się wczoraj (27 maja) międzynarodowa konferencja naukowa "42nd International Conference of the Polish Phycological Society Vast potential of algae and cyanobacteria – from diversity to application". Jej współorganizatorami są Wydział Biologii i Polskie Towarzystwo Fykologiczne.
 
Wydarzenie zainaugurowały wystąpienia prorektor ds. nauki i współpracy międzynarodowej, dr hab. Agnieszki Piekutowskiej oraz dziekana Wydziału Biologii, prof. dr. hab. Andrzeja Bajguza. Nad organizacją oraz sprawnym przebiegiem całości czuwał Komitet Organizacyjny pod przewodnictwem dr hab. Magdaleny Grabowskiej, prof. UwB.
 
W konferencji bierze udział kilkudziesięciu naukowców z 15 ośrodków naukowych w kraju i za granicą. Celem konferencji jest upowszechnienie wyników najnowszych osiągnięć z zakresu taksonomii oraz ekologii sinic i glonów, które są bardzo ważnymi biologicznymi wskaźnikami stanu wód. Szczegółowy program konferencji, a także informacje na temat najważniejszych prelegentów można znaleźć na stronie konferencji, pod adresem: https://42icpps.uwb.edu.pl/
 
Obrady potrwają do 30 maja.
 
Partnerem strategicznym wydarzenia jest Województwo Podlaskie.
 
 
 
Galeria zdjęć

loga_fundusze_ue__flaga_polski.jpg

Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.