Mgr Katarzyna Buczyńska z Instytutu Chemii UwB finalistką konkursu Technotalent 2016

08.11.2016

Projekt badawczy „Bakterie symbiotyczne jako alternatywa dla nawozów sztucznych” jest zrealizowany w Laboratorium Biochemii i Biologii Strukturalnej Centrum BioNanoTechno UwB oraz w ośrodku synchrotronowym Helmholtz Zentrum Berlin, pod opieką dr Krzysztofa Brzezińskiego. Badania mgr Katarzyny Buczyńskiej dotyczą procesów molekularnych zachodzących w trakcie nawiązywania symbiozy pomiędzy roślinami bobowatymi a naturalnymi bakteriami glebowymi z rodzaju Rhizobium. W ramach symbiozy, bakterie zamieszkujące brodawki korzeniowe wiążą azot atmosferyczny i przekształcają go w formę łatwo przyswajalną przez rośliny. Proces ten jest wysoce selektywny- określony szczep bakterii glebowych oddziałuje jedynie z wybranym gatunkiem rośliny. Celem projektu jest opracowanie nieselektywnego, a co za tym idzie uniwersalnego szczepu bakterii Rhizobium na potrzeby rolnictwa w oparciu o badania strukturalne białek związanych z procesem symbiozy. Taki szczep może zostać wykorzystany do wzbogacania gleby w przyswajalne związki azotu, co stanowi alternatywę dla stosowania nawozów sztucznych, niezależnie od uprawianych roślin bobowatych.

Finał konkursu odbędzie się 22.11.2016 r. w Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej. Finaliści zaprezentują swoje projekty przed jurorami, którzy wybiorą najlepsze przedsięwzięcia w każdej z trzech kategorii: biznes, technotalent politechniki białostockiej oraz technika.

Organizatorem konkursu jest Fundacja Technotalenty, powołana przez grupę właścicieli i menadżerów czołowych firm województwa podlaskiego.


loga_fundusze_ue__flaga_polski.jpg

Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.