Marcowe spotkania z nauką w ramach Dni Otwartych na Wydziale Biologiczno-Chemicznym

23.03.2017

W Marcowych spotkaniach z nauką w ramach Dni Otwartych na wydziale Biologiczno-Chemicznym w dniach 16-18 marca 2017 r. gościliśmy uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz dzieci i młodzież wraz z opiekunami.

Naszych gości zaprosiliśmy na:

- warsztaty do Instytutów Chemii (ICh) i Biologii (IB) (975 miejsc; 775 w ICh, 200 w IB)

Chemia jajka (3 lab); Chemia jabłka; Chemia barw i kolorów; Kosmetyki naturalne; Genetyka smoków, czyli jak dochodzi do powstania zmienności; Świat porostów; Ostre cięcie; Jedna muszka – wiele mutacji; Mikroświat roślin – warsztaty z analizy pyłkowej; Plazmoliza w komórkach roślinnych; Biochemia od kuchni; Sekretne życie płazów; Czy można spojrzeć bakterii w oczy?; Ludzie to nie wiedzą, jaka siła drzemie w naturze – czyli parę słów o antyoksydantach; Ukryta kamera w rękach biologa; Wisiorek DNA; Fascynujący świat storczyków.

- wykłady:

„Geny czy styl życia – czynniki determinujące podatność na nowotwory”, „Słodkie nowości ostatniej dekady w życiu roślin – regulacyjna rola cukrów”, „Namib – życie na pustyni”, „Zwierzęta trujące a jadowite – fakty i mity”; „Chemia – czyli komnata skarbów”, „Ludzkość potrzebuje marzycieli - Maria Skłodowska-Curie w 150 rocznicę urodzin”, „Pierwiastki w życiu człowieka”, „Olejowe smaki”, „Gorączka złota - śladami najbardziej pożądanego metalu”, „Co w piwie piszczy?”, „Zabójcze nanosrebro”, „Ogrody dla motyli”.

Gościem specjalnym był pan Paweł Kocon, dyrektor Agencji Rynku Rolnego, który wygłosił wykład pt. „ZNALEŹĆ, ZROZUMIEĆ, ZAANGAŻOWAĆ - Nowe formy promocji i marketingu na przykładzie działań Agencji Rynku Rolnego”.

- Chemiczne SHOW pt. „Turniej chemiczny o puchar Marii Skłodowskiej-Curie” (780 miejsc).

- Zwiedzanie: spotkania z naukowcami w laboratoriach Instytutu Chemii, w których znajduje się unikalna w skali światowej aparatura naukowo-badawcza (16 pracowni); Hodowle akwariowe, roślinne, akwaterraria; Uniwersyteckie Centrum Przyrodnicze im. Profesora Andrzeja Myrchy.

Przygotowaliśmy również konkursy oraz zabawy z nagrodami dla dzieci i dorosłych (Chemiczne Scrabble, dwa konkursy plastyczne (pt. „Portret Marii Skłodowskiej-Curie” i „Wybrany fragment życia”), Chemiczna Tombola). Dla odważnych serwowano super zimne lody i dymiące chrupki młodego naukowca. Z kolei ci najodważniejsi, w ramach „Pokazu Gadów” mogli zobaczyć, a nawet dotknąć gekona lamparciego, agamę brodatą, legwana zielonego, węża zbożowego oraz pytona królewskiego.

Impreza cieszyła się ogromną popularnością. W ciągu trzech dni Wydział Biologiczno-Chemiczny odwiedziło prawie 1600 osób.

W przygotowanie i prowadzenie wykładów, warsztatów i pokazów:

- w Instytucie Biologii zaangażowało się 22 pracowników IB, 8 doktorantów IB oraz 2 studentów kierunku Biologia.

- w Instytucie Chemii: 35 pracowników ICh, 9 doktorantów ICh oraz 43 studentów (kierunku Chemia, Ochrona Środowiska i Biologia, Koło Naukowe Chemików UwB „Pozyton”, Samorząd Wydziału Biologiczno-Chemicznego).

Współorganizatorem Marcowych spotkań z nauką byli: Firma Olejowe Smaki oraz Agencja Rynku Rolnego. Organizację spotkania wsparli wystawcy oraz producenci żywności o wysokiej jakości i dystrybutorzy produktów kosmetycznych: BOST, SilverHotel, Oriflame, Mlekowita, SVOJE, Mary Kay, Dary Natury, Tatarska Jurta, Dwór Czarneckiego, Jaja z podlaskiej wsi, Piekarnia Ziarenko, Bartnik Sokólski, Sery Korycińskie - Sławomir Szamreto, Miodosytnia Podlaska, VITA SMAK, Eko-Aronia, Tadeusz Protasiewicz, Lodziarz.pl. Zabawy dla dzieci współprowadził PROJEKTOR.

Obejrzyj zdjęcia:

Imprezy w Instytucie Chemii

Imprezy w Instytucie Biologii


loga_fundusze_ue__flaga_polski.jpg

Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.