Zakończyły się kolejne spotkania w ramach Młodzieżowego Uniwersytetu Przyrodniczego na Wydziale Biologiczno-Chemicznym Uniwersytetu w Białymstoku. W Instytucie Chemii uczniowie odbyli zajęcia pod tytułem „Na tropie najzdrowszego miodu” oraz „Świat barw i kolorów”. Uczestnicy warsztatów wykrywali obecność enzymów amylolitycznych w różnych rodzajach miodów oraz dowiedzieli się na czym polega zjawisko osmozy, co to jest napięcie powierzchniowe i dlaczego detergenty usuwają brud. Natomiast, w Instytucie Biologii młodzi naukowcy dowiedzieli się jak skutecznie zapobiegać „starzeniu się” owoców, gdzie szukać witaminy C, dlaczego nie należy łączyć ogórków i pomidorów w jednej sałatce oraz co się dzieje z katalazą w podwyższonej temperaturze. To były fascynujące zajęcia dotyczące „tajemnic”, które kryją się w otaczającym nas codziennie świecie.
Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.