Warsztaty pod hasłem "Ferie z biologią" odbyły się 04.02.2025 w Pracowni Fizjologii Roślin. Uczestniczyli (10 osób) w nich uczniowie z XLO w Białymstoku z klas 1, 2, 3, 4. Podczas warsztatów uczniowie wykrywali skrobię w produktach spożywczych oraz stwierdzili obecność amylazy w kiełkujących nasionach pszenicy, wykrywali tłuszcze w produktach spożywczych, przetestowali wpływ czynników chemicznych i fizycznych na aktywność białka oraz wykrywali wiązania peptydowe. Przypomnieli sobie zasady prowadzenia badań biologicznych oraz poprawne formułowanie problemów badawczych, hipotez oraz wniosków - doskonała powtórka przed maturą.
Strona internetowa powstała w ramach projektu „Nowoczesny Uniwersytet dostępny dla wszystkich”
(umowa nr POWR.03.05.00-00-A007/20) realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.