logo_smalluwb_img_mobileszukaj
Marek Bartoszewicz
  • E-mail:
  • Phone:
  • room:
  • godziny konsultacji:

 

 

Research:

  • food microbiology (Bacillus cereus and related species)
  • taxonomy and systematics of Bacillus cereus sensu lato bacteria
  • real-time RT-PCR in virulence gene expression analyses

 

Didactics:

  • Basic microbiology, Food microbiology, Clinical microbiology (virology), Basics of virology, Molecular techniques in microbiology

 

Methods:

  • PCR, real-time RT-PCR, nested- and semi-nested PCR
  • DNA sequencing
  • capillary electrophoresis
  • pulse-field gel electrophoresis (PFGE)
  • genotyping (RAPD, RFLP, PCR-RFLP)
  • plasmid profiling
  • optical microscopy (phase contrast, fluorescence)
  • classical microbiological examination of water and food products
  • DNA cloning and transformation

 

PhD thesis:

  • Polymorphism and life cycle of selected members of Bacillus cereus sensu lato [2011]

Publications
  • Czyżewska U., Bartoszewicz M., Siemieniuk M., Tylicki A., Genetic relationships and population structure of Malassezia pachydermatis strains isolated from dogs with otitis externa and healthy dogs. Mycologia 2018, 110: 666-676
  • Bartoszewicz M., Bacterial species - from theory to practice, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa 2018, 1, 3-7, DOI: 10.24131/3247.180101
  • Czyżewska U., Siemieniuk M., Bartoszewicz M., Tylicki A., Grzyby z rodzaju Malassezia jako oportuniści ludzi i zwierząt, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2018, 72: 359-375
  • Bartoszewicz M., Czyżewska U., Taksonomia, wirulencja i cykle życiowe Bacillus cereus sensu lato, Postępy Mikrobiologii, 2017, 56, 4, 440-450 
  • Czyżewska U., Bartoszewicz M., Siemieniuk M., Tylicki A., Zróżnicowanie biologiczne grzybów z rodzaju Malassezia a patogeneza zakażeń i wrażliwość szczepów na leki, [W]: Różnorodność biologiczna i środowiskowa - od komórki do ekosystemu. Interdyscyplinarne i aplikacyjne znaczenie badań biologicznych, pod red. G. Łaskiej, Białystok 2017, Polskie Towarzystwo Botaniczne, e-ISBN: 978-83-945205-6-4, p-ISBN: 978-83-945205-7-1, str. 148-159
  • Bartoszewicz M., Czyżewska U. Spores and vegetative cells of phenotypically and genotypically diverse Bacillus cereus sensu lato are common bacteria in fresh water of Northeastern Poland. Canadian Journal of Microbiology, 2017, 63, 939-950. 
  • Bartoszewicz M., Marjańska P.S. (2017) Milk-originated Bacillus cereus sensu lato strains harbouring Bacillus anthracis-like plasmids are genetically and phenotypically diverse. Food Microbiology 67: 23-30.
  • Czyżewska U., Siemieniuk M., Pyrkowska A., Nowakiewicz A., Bieganska M., Dabrowska I., Bartoszewicz M., Dobrzyń P., Tylicki A. - Comparison of lipid profiles of Malassezia pachydermatis strains isolated from dogs with otitis externa and without clinical symptoms of disease, Mycoses 2016, 59, 20-27, DOI: 10.1111/myc.12429
  • Kusaczuk M., Krętowski R., Bartoszewicz M., Cechowska-Pasko M. (2015) Phenylbutyrate - a pan-HDAC inhibitor - suppresses proliferation of glioblastoma LN-229 cell line. Tumor Biology DOI 10.1007/s13277-015-3781-8.
  • Kusaczuk M., Bartoszewicz M., Cechowska-Pasko M. (2015) Phenylbutric acid: Simple structure – multiple effects. Current Pharmacetical Design DOI: 10.2174/1381612821666150105160059
  • Bartoszewicz M., Kroteń M.A., Święcicka I. 2013. Germination and proliferation of emetic Bacillus cereus sensu lato strains in milk. Folia Microbiologica 58: 529-535.
  • Święcicka I., Bartoszewicz M., Kasulyte-Creasey D., Drewnowska J., Murawska E., Yernazarova A., Łukaszuk E., Mahillon J. 2013. Diversity of thermal ecotypes and potential pathotypes of Bacillus thuringiensis soil isolates. FEMS Microbiology Ecology 85: 262-272.
  • Kroteń M.A., Bartoszewicz M., Święcicka I. 2010. Cereulide and valinomycin, two important natural dodecadepsipeptides with ionophoretic activities. Polish Journal of Microbiology 59: 3-10.
  • Bartoszewicz M., Bideshi D.K., Kraszewska A., Modzelewska E., Święcicka I. 2009. Natural isolates of Bacillus thuringiensis display genetic and psychrotrophic properties characteristic of Bacillus weihenstephanensis. Journal of Applied Microbiology 106: 1967-1975.
  • Bartoszewicz M., Hansen B. M., Święcicka I. 2008. The members of the Bacillus cereus group are commonly present contaminants of fresh and heat-treated milk.. Food Microbiology 25: 588-596.
  • Bartoszewicz M., Święcicka I., Buczek J. 2006. Cereulidyna i entorotoksyny Bacillus cereus sensu lato. Medycyna Weterynaryjna 62: 28-31.
  • Bartoszewicz M. 2006 Internet w edukacji biologicznej. Biologia w szkole 296: 21-24.
Show more publications pokaz wiecej

Profile on Research Gate website.

KOORDYNATOR PRZEDMIOTÓW:

Bezpieczeństwo i higiena żywności [PDF]

Podstawy wirusologii [PDF]

Techniki molekularne w mikrobiologii [PDF]

Mikrobiologia żywności [PDF]

MASZ CIEKAWE ZDJĘCIA LUB INTERESUJĄCE INFORMACJE PRZYRODNICZE?

Wyślij je na stronę internetową Wydziału Biologii.

PROMOCJA, OLIMPIADY I KONKURSYikona
Cooperationikona